Pris: 199 kr pr konsultasjon

Chlamydia

Hos kvinner forekommer det inne i livmorhalsen, endetarmen eller halsen, mens det hos menn kan forekomme i urinrøret (inne i penis), endetarmen eller halsen. Det kan oppstå ved seksuell omgang med en smittsom person, eller det kan også overføres til barnet under fødselen fra smittsom mor.

Personer som er mer utsatt for denne infeksjonen er de som ikke bruker kondom konsekvent eller har flere partnere. Menn som har sex med menn har også høy risiko for klamydia.

Hvis det forblir ubehandlet, kan det skade reproduksjonssystemet permanent og kan forårsake langvarige bekkensmerter og infertilitet. Det kan også øke risikoen for HIV og AIDS. Hvis det overføres til babyer fra smittsom mor, får babyer som blir født øyeinfeksjon og lungebetennelse, eller det er større sjanser for for tidlig fødsel.

Symptomer:

I utgangspunktet har personer med klamydia vanligvis ingen symptomer, de kan dukke opp etter flere uker med sex med en smittet person. Disse symptomene kan omfatte:

• Unormal stinkende utflod fra vagina (hos kvinner) eller penis (hos menn)
• Smerter under sex
• brennende følelse under vannlating
• Smerter i nedre del av magen
• Kvalme og feber.

Diagnose og behandling:

For diagnose tas urinprøve eller bomullspinner brukes til å ta prøve fra skjeden ved kvinner. Det kan behandles ved å bruke antibiotika og unngå sex til infeksjonen har forsvunnet. Denne infeksjonen kan dukke opp igjen, så en person bør bli testet igjen omtrent tre måneder etter å ha fått behandling.